Akumulator AGM do roweru gastronomicznego – ważne kwestie w mobilnej gastronomii
Akumulator AGM – niezbędny gadżet gastronomiczny
Jesteś zainteresowany biznesem na kółkach, ale obawiasz się wielu formalności i spraw, którymi będziesz musiał się zająć? To prawda, że jeżeli decydujemy się na prowadzenie swojego własnego mobilnego punktu gastronomicznego, nagle wyrasta bardzo wiele kwestii, w których musimy się orientować. Zaczynając od wymagań sanepidu, poprzez otrzymanie zgody na zaparkowanie i sprzedaż produktu w konkretnym miejscu, a kończąc na zatrudnianiu pracowników oraz zaopatrywaniu się w produkty najwyższej jakości. Spraw, które musimy mieć pod kontrolą jest wiec bardzo dużo, zwłaszcza dla dopiero zaczynającego przedsiębiorcy. Często w takim natłoku obowiązków umykają nam kwestie, które wydają się mniej ważne. To zupełnie naturalne.
W dzisiejszym artykule chcielibyśmy przedstawić temat związany z gadżetami oraz dodatkami gastronomicznymi. Wielu właścicieli rowerków gastronomicznych może nie wiedzieć, ale dzięki kilku prostym krokom mogą znacznie ułatwić sobie i swoim pracownikom pracę. Do takich sprytnych rozwiązań należy akumulator do roweru! Poniżej postaramy się odpowiedzieć na następujące pytania:
• jaki związek mają akumulatory z rowerami gastronomicznymi?
• jak należy przechowywać akumulatory do roweru w okresie spoczynku?
• czy ciągłe ładowanie i rozładowywanie powoduje duże zużycie?
• jak należy ładować akumulator do roweru?
Dodatki gastronomiczne, które wspomagają biznes na kółkach!
Na samym początku trzeba dokładnie wyjaśnić, czym jest ów akumulator do roweru. Akumulatory typu AGM są bardzo często mylone z tak zwanymi akumulatorami żelowymi. W ogólnym rozróżnieniu, te dwa rodzaje należą do tej samej grupy akumulatorów do roweru, natomiast rozróżnia je jedna bardzo ważna kwestia. Jest to mata z włókna szklanego, która absorbuje żel, dzięki czemu w komorze akumulatora występuje zwiększone ciśnienie. Co to oznacza w praktyce i jak przydają się użytkownikowi takie gadżety gastronomiczne? Przede wszystkim, otrzymuje on dłuższy czas pracy pod obciążeniem, wyższe napięcie na wyjściu oraz większą żywotność przy cyklicznej pracy!
Jak łatwo się domyślić, akumulatory AGM mają szerokie zastosowanie zarówno w foodtruck’ach jak i w domowych instalacjach zasilania awaryjnego. W naszym przypadku są to rowery gastronomiczne, które w sezonie są mocno eksploatowane, pracując dzień w dzień. Wówczas, akumulator do roweru powinien wytrzymać codzienne ładowania, jednocześnie nie tracąc nic na swojej wydajności. Zasila on przede wszystkim konserwatory do lodów, które w gorące dni pracują często na wysokich obrotach. Poza maszyną chłodniczą w rowerze gastronomicznym znajduje się także instalacja sanitarna, która tak samo pobiera energię do ogrzania wody czy przepompowania jej do baterii umywalkowej. Co więcej, mimo stosowania kas fiskalnych z wbudowanym akumulatorem, nierzadko zdarzają się sytuację, kiedy trzeba je podłączyć do rowerowej instalacji. To samo tyczy się terminali płatniczych. Zazwyczaj w takich chwilach właściciel przekonuje się jak gadżet gastronomiczny taki jak akumulator do roweru jest niezbędny w wyposażeniu mobilnego punktu gastronomicznego.
Akumulator do roweru – podstawowe informacje o ładowaniu
Jak należy prawidłowo ładować akumulatory do roweru? Należy przy tym szczególnie zwracać uwagę, aby napięcie w nich nie spadło poniżej 9,6V. Często spadek poniżej tej wartości powoduje nieodwracalne zmiany w strukturze baterii. Skutkuje to nie tylko utraceniem gwarancji, ale przede wszystkim dużym spadkiem wydajności. Przede wszystkim powinno się stosować zabezpieczenia przeciw głębokiemu rozładowaniu akumulatora do roweru. W naszych rowerach gastronomicznych rolę tą pełni tak zwana przetwornica, która dba o kondycję akumulatora i w razie potrzeby odcina zasilanie. Co więcej, pozwala ona na podgląd pojemności oraz ma wbudowaną ładowarkę. Wystarczy więc podłączyć urządzenie do sieci 230V i nie trzeba nawet męczyć się z podłączeniem prostownika. Należy jednak pamiętać, że rozładowany akumulator AGM powinno się naładować najpóźniej w ciągu 24 godzin.
Jak dbać o dodatki gastronomiczne poza sezonem?
Co mamy zrobić z naszym gastronomicznym gadżetem po sezonie? Jak należy prawidłowo przechowywać akumulatory w okresie spoczynku?
Po sezonie rowery i wózki gastronomiczne zazwyczaj trafiają do garażu czy magazynu. O ile nie prowadzimy biznesu całorocznego, to czekają one na cieplejszy okres. Należy wówczas zwrócić szczególną uwagę, aby zostawić akumulatory w stanie naładowanym. Niższa temperatura nie powinna im zaszkodzić, ale brak energii już tak. W trakcie spoczynku powinno się także sprawdzać instalacje raz na miesiąc do półtora miesiąca w celu sprawdzenia poziomu naładowania. Wtedy, w razie ewentualnych spadków, możemy doładować nasz akumulator do roweru. Pozwoli to na długie i bezpieczne użytkowanie baterii.
Jak usprawnić swój biznes, czyli przydatne gadżety gastronomiczne
Mamy nadzieję, że udało nam się tym wpisem pokazać, jak ważne są z pozoru „mniej ważne” kwestie. Jeżeli będziemy przywiązywać do nich uwagę, ich koszty szybko się zwrócą. Akumulator do roweru to prosty trik i jeśli się na niego zdecydujemy, znacznie poprawi to jakość naszego biznesu na kółkach. Rower z akumulatorem jest bardziej mobilny i zdecydowanie łatwiej się na nim poruszać na przykład pod górkę. Zyskujemy zatem dodatkowe miejsca, w których możemy sprzedawać swój produkt. Przy dobrej konserwacji i dbaniu, akumulator może nam służyć przez naprawdę długi okres czasu. Zdecydowanie jest to dobra inwestycja, która usprawnia nasz wózek lub rower gastronomiczny.