Mobilna gastronomia: co warto wiedzieć?
Jeżeli Twoim marzeniem od zawsze było prowadzenie własnej restauracji, nie porzucaj go tak łatwo! Obawiasz się, że nigdy nie będzie Cię stać na własny lokal gastronomiczny? A czy słyszałeś o mobilnej gastronomii?
Trend gastronomii na kółkach przywędrował do nas zza oceanu. To tam sukces odniosły furgonetki i rowery z jedzeniem, z których sprzedaż była prowadzona na ulicy. W Polsce od kilku lat takie pojazdy jak wózek czy rower gastronomiczny cieszą się niesłabnącą popularnością. Na naszym rynku nadal są czymś bardzo nietuzinkowym i przyciągającym wzrok.
Teraz kupowanie jedzenia na ulicy kojarzy się z czymś oryginalnym i nie jest źle odbierane tak, jak kilkadziesiąt lat temu. Ludzie bardziej doceniają, że mogą kupić dowolne danie „po drodze”. Rowery gastronomiczne przemieszczają się szybko i zazwyczaj pojawiają się w strategicznych miejscach miasta, gdzie jest dużo potencjalnych, głodnych klientów.
Co warto wiedzieć, jeśli decydujemy się na otwarcie własnego biznesu gastronomicznego na kółkach? Otóż jest to rynek z dużym potencjałem, ale nie oznacza to, że wystarczy kupić wózek gastronomiczny, ustawić się w zaludnionym miejscu i czekać na sukces. Mobilna gastronomia wymaga od właściciela dużo kreatywności i samozaparcia. W tym biznesie, jak w żadnym innym, liczy się dobra reklama, która ma zachęcić ludzi, żeby podeszli i skosztowali tego, co mamy do zaoferowania.
Jeżeli chcemy zmaksymalizować obroty, musimy także wybrać miejsce, gdzie najpewniej spotkamy potencjalnego klienta. Jeżeli mamy rower do lodów, w pierwszej kolejności możemy kierować się do parków i na uczęszczane przez spacerowiczów skwery. Ale nie tylko! Biurowce, uniwersytety czy urzędy to miejsca pełne ludzi, którzy, gdy tylko mają przerwę, chcą się przewietrzyć i skosztować innego jedzenia, niż z automatu.
I oczywiście najważniejsze – jakość. Bez niej nie zajedziemy daleko nawet na najbardziej oryginalnym rowerze w mieście! Jakość produktu to właściwie całe clue własnego biznesu gastronomicznego!
Czym jest rower/wózek gastronomiczny?
Umówmy się, nie wystarczy nam zwykły rower i doczepiony do niego wózek, aby zacząć prowadzić biznes gastronomiczny :)
Profesjonalny rower albo wózek gastronomiczny jest specjalnie zaprojektowany po to, aby spełniał wszystkie wymogi konstrukcyjne, a także sanepidu. Na pierwszym miejscu stawiamy zawsze jakość i ergonomię. Foodbike dba również o względy estetyczne. Jak już wspominaliśmy, wygląd roweru przyciąga wzrok na ulicy, a to realnie przekłada się na sprzedaż naszego produktu. Jeżeli wizualna strona jest atrakcyjna, klient ma ochotę podejść i przekonać się o tym, co jego właściciel ma do zaoferowania.
Rowery Foodbike są też modułowe – oznacza to, że gdy kończy się sezon, zamiast schować nasz rower do lodów do magazynu, możemy zamówić moduł kawowy i zacząć serwować kawę z roweru do kawy. Zapewnia nam to płynność finansową i rozszerzoną ofertę produktów. Dodatkowo, klienci nie zapomną o nas przez zimę!
Skąd to wiemy? Jesteśmy na bieżąco ze wszystkimi nowinkami w świecie mobilnej gastronomii. Dzięki temu możemy proponować realne rozwiązania i udzielać cennych rad. Nasi klienci, osoby prowadzące własny biznes gastronomiczny, są naszą inspiracją i źródłem wiedzy o tym, co należy ulepszyć, dodać albo usunąć. To współpraca z nimi pozwala nam na poszerzanie naszej oferty o dodatkowe kwestie, dlatego Foodbike oferuje także:
• roczną gwarancję na pojazd gastronomiczny – w razie jakiejkolwiek awarii reagujemy na problem w ciągu 72 godzin
• dwa lata gwarancji na urządzenia chłodnicze
• wsparcie zarówno przed, jak i po zakupie pojazdu
• kupon na przegląd posezonowy w ramach zakupionego roweru lub wózka gastronomicznego
Wyposażenie lokalu mobilnej gastronomii
Stacjonarny lokal gastronomiczny generuje ogromne koszty. Sprawia to, że dla wielu, zwłaszcza młodych przedsiębiorców, kariera w gastronomii wydaje się nieosiągalna. W takich chwilach warto rozważyć mobilne restauracje! Dlaczego?
Wspominaliśmy już, że od kilku sezonów dobra passa rowerów gastronomicznych trwa i nic nie wskazuje na to, aby miała się skończyć. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto w nie zainwestować. Mobilna gastronomia wyróżnia się tym, że może przynieść naprawdę duże zyski przy jednoczesnym niskim progu wejścia w inwestycję. Mniejsze ryzyko finansowe to oczywiście mniejsze ryzyko strat. Dodatkowo, wyposażenie jakiego potrzebujemy jest nieporównywalnie skromniejsze, niż to, które musielibyśmy zakupić do lokalu stacjonarnego. Nie potrzebujemy przecież całej kuchni różnorodnych sprzętów, bo nasze menu jest zorientowane wokół najwyżej kilku pozycji. Tak naprawdę, jeżeli jesteśmy już zdecydowani na produkt, jaki chcemy sprzedawać, ustalamy pod niego cały sprzęt.
Jeżeli decydujemy się na lody rzemieślnicze, to nasz rower do lodów będzie wyposażony w specjalne konserwatory chłodnicze. Zapewnią one bezpieczne i stosowne warunki przechowywania produktu. Koncentrując się tylko na sprzedaży lodów możemy poświęcić im cały budżet i czas – pozwala to na ciągłe udoskonalanie, a w efekcie wyrobienie sobie renomy i stałego grona klientów. Zazwyczaj, jeżeli jesteśmy już zdecydowani, czy nasz rower gastronomiczny posłuży nam do sprzedaży lodów, kawy, kanapek czy hot-dogów, producent oferuje odpowiednie do tego celu wyposażenie. Foodbike także zaprasza do kontaktu i służy radą w kwestiach pojazdów gastronomicznych i ich wyposażenia, które odpowiada za to, aby każdy biznes na kółkach dobrze się kręcił :)