Mobilny biznes gastronomiczny a inspekcje
W osobach, które dopiero zaczynają prowadzić swój własny biznes gastronomiczny, temat inspekcji najczęściej budzi niepewność i lekki strach. Oczywiście nie wynika to z łamania przez nich przepisów! Zazwyczaj nie wiedzą po prostu, czego się spodziewać i jak wygląda egzekwowanie przepisów w praktyce. Często słyszy się, że sanepid jeży włos na głowie właścicielom gastronomii, a pojawienie się pracowników Inspekcji Sanitarnej wiąże się z rychłym zamknięciem biznesu.
Oczywiście „strach ma wielkie oczy” i zazwyczaj wszystkie obawy pojawiają się na wyrost. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy, kto chce osiągnąć zyski i sukcesy w mobilnej gastronomii, musi być zorientowany w wymogach takich instytucji jak sanepid. Znajomość wszystkich przepisów i wymagań, jakie musi spełniać jest nie tylko przydatna, ale absolutnie niezbędna w tym przypadku.
Mimo, że niektórzy mogą pomyśleć, że rower gastronomiczny to bardzo mały biznes, jego właściciela również obowiązują wyśrubowane przepisy. Każdy pojazd gastronomiczny musi spełniać określone warunki związane z bezpieczeństwem i higieną, prawem pracy i przepisami sanitarnymi, aby mógł być zaakceptowany i dopuszczony do użytku przez sanepid.
W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć najważniejsze wymagania. Poruszymy najważniejsze sprawy, których musi dopełnić każdy właściciel mobilnego punktu gastronomicznego. Przede wszystkim jednak postaramy się odczarować mit, że sanepidu należy się bać. W końcu przecież dba on także o nasze zdrowie! Zapraszamy :)
Rower gastronomiczny: co trzeba wiedzieć?
Mobilna gastronomia to nadal dosyć młoda gałąź gastronomii i nie wszystkie obowiązki, które musi spełniać są powszechnie znane. Nie ma jednak większego znaczenia co chcesz serwować swoim klientom z roweru gastronomicznego – czy będą to lody, naleśniki, czy hot-dogi. Przepisy sanepidu zazwyczaj są takie same.
To, co trzeba zrobić na początku to wypełnić specjalny wniosek o wpis naszego zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wraz z takim wnioskiem powinien być dołączony plik dokumentów dotyczących aktualnego odpisu KRS lub CEiDG, kopia zezwolenia
na pobyt długoterminowy oraz wykaz urządzeń dystrybucyjnych obejmujący typ urządzenia, nazwę producenta, rok produkcji i datę uruchomienia.Do obowiązków właścicieli i pracowników mobilnej gastronomii należy także posiadanie książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych. Pracownik oczywiście musi mieć aktualne badania lekarskie. Czasami trzeba również przedstawić projekt technologiczny pojazdu gastronomicznego, który zazwyczaj właściciel otrzymuje od producenta przy zakupie. Pojazd musi spełniać określone reguły i być zaprojektowany tak, aby praca przy nim mogła być wykonywana swobodnie i bezpiecznie.
Posiadasz już rower gastronomiczny i załatwiłeś powyższe kwestie? Teraz nie możesz tylko zapominać, że stan pojazdu gastronomicznego ma być bez zarzutu – musi być nie tylko w pełni sprawny, ale także utrzymany w nienagannej czystości! Najlepiej kierować się zasadą, w myśl której sprzedajemy klientowi produkt, jaki sami chcielibyśmy otrzymać. Bycie lojalnym w stosunku do siebie i do klienta zawsze przynosi pozytywne skutki.
Nasz pojazd gastronomiczny zazwyczaj powinien być wyposażony w zlew, a niektóre sanepidy wymagają też dostępu do ciepłej wody. Ważne jest również przechowywanie mobilnego punktu gastronomicznego w pomieszczeniu, które jest zadaszone i można go w nim umyć.
BHP pod kątem mobilnej gastronomii
Przepisy BHP i gastronomia od zawsze idą ze sobą w parze. Wbrew wielu opiniom, nie istnieją po to, aby uprzykrzyć życie właścicielom punktów gastronomicznych, ale aby egzekwować prawidłowe warunki do przygotowywania produktu.
Jedzenie, które sprzedajemy z naszego roweru gastronomicznego musi naturalnie spełniać wszystkie wymagania jedzenia dopuszczonego do rozprowadzania. Istotną rolę odgrywają tutaj nie tylko proces przygotowania i użyte składniki, ale także sposób przechowywania produktu. Posługując się przykładem: jeżeli zainwestowaliśmy w rower do lodów, to równie ważne jest, aby wyposażyć go w profesjonalne konserwatory na lody, które zapewnią odpowiednie higieniczne i chłodnicze warunki.
Foodbike oferuje nie tylko rowery gastronomiczne, ale także wysokiej jakości konserwatory, które bez wątpienia przejdą spełniają powyższe funkcje. To ważne, aby przed zakupem sprzętu gastronomicznego dokładnie zaznajomić się z jego producentem. W ten sposób, dokonując transakcji, mamy pewność, że stawiamy na jakość i nie będziemy się musieli martwić awariami w przyszłości.
Również ważną kwestią związaną z przepisami BHP gastronomii mobilnej, jest zapewnienie pracownikowi pojazdu gastronomicznego dostępu do toalety. Najczęściej w tym celu podpisuje się umowę z najbliższym lokalem, obok którego parkujemy rower gastronomiczny.
Zatem, jeżeli chcemy otworzyć własny ">biznes gastronomiczny musimy przygotować się na kwestie związane z sanepidem. Im wcześniej się do tego przyzwyczaimy, tym lepiej. W końcu nie od dzisiaj wiadomo, że praktyka czyni mistrza i z każdą kolejną inspekcją naszego punktu gastronomicznego, będziemy coraz bardziej spokojni i zaznajomieni z przepisami :)