Rower gastronomiczny: jak zacząć działać?
Często zadajesz sobie pytanie, co zrobić, aby w końcu zacząć prowadzić swój własny biznes gastronomiczny? Naprawdę, do zostania swoim własnym szefem droga wcale nie jest tak długa i skomplikowana. Można ją pokonać na przykład na rowerze :)
Pierwszy krok to podjęcie decyzji. Tak, musisz być w pełni świadomy i odpowiedzialnie podejść do tematu. Jeżeli decydujesz się na własny biznes gastronomiczny, musisz wyposażyć się w odpowiednią wiedzę. Nie wszystko jest proste od początku – co więcej, na początku wszystko wydaje się dużo bardziej skomplikowane niż w rzeczywistości. Nie zrażaj się tym!
Mobilna gastronomia to stosunkowo młoda gałąź gastronomii. Dlaczego jest taka atrakcyjna zwłaszcza dla młodych przedsiębiorców? Przede wszystkim, nie generuje ogromnych kosztów. Próg wejścia w inwestycję jest niższy, ponieważ taniej jest kupić i wyposażyć rower gastronomiczny niż lokal gastronomiczny. Z tego względu ludzie decydują się na mobilną gastronomię – teoretycznie i praktycznie prowadzą restaurację, tylko, że na kółkach! Zwłaszcza młodzi przedsiębiorcy świetnie odnajdują się w tym biznesie, ponieważ wymaga on dużo kreatywności i zaangażowania. Czasem trzeba samemu wskoczyć na rower gastronomiczny i szukać klientów. Przedsiębiorca musi być elastyczny i gotowy na, prawie, wszystko.
Dobrze wiemy, że wiedza i doświadczenie przychodzą z czasem. Jednocześnie, nikt nie zrobi tego pierwszego kroku za nas! W dzisiejszym artykule poruszymy wszystkie podstawowe kwestie, jakimi powinien zainteresować się przedsiębiorca, który chce kupić rower gastronomiczny i podbijać swoim produktem podniebienia ulicznych smakoszy. Powiemy co trzeba wiedzieć na starcie, a także jakie wyposażenie należy wybrać i jak je konserwować. Zapraszamy do lektury!
Co musisz wiedzieć o mobilnej gastronomii?
Wokół mobilnej gastronomii narosło bardzo wiele różnych opinii. Wynika to z tego, że niektórym ludziom nadal wydaje się, że jest to „mniej poważny” biznes niż na tradycyjny lokal gastronomiczny. Oczywiście to nieprawda. Właściciele rowerów czy wózków gastronomicznych także muszą spełniać wymagań i stosować się do przepisów bezpieczeństwa i sanepidu. Jedzenie oferowane „na ulicy” w żadnym wypadku nie jest jedzeniem gorszej jakości. W Polsce czasami nadal kojarzy się z tanimi hot-dogami z podejrzanej budki, podczas gdy w USA, skąd przywędrowała do nas mobilna gastronomia, taki styl jedzenia jest powszechnie akceptowany i bardzo doceniany.
Jeżeli chcesz zainwestować swój kapitał i chęci w mobilny biznes gastronomiczny, musisz też wiedzieć, że wymaga on od właściciela dużej elastyczności, kreatywności i gotowości do zmian w każdej chwili. Tutaj, jak nigdzie indziej, ważną rolę odgrywa pogoda. Od niej będzie bardzo często zależał Twój dzienny utarg. Nie możesz denerwować się, gdy w zachmurzony dzień nie sprzedasz ani jednej porcji lodów, biznes bywa nieprzewidywalny.
Rower gastronomiczny i jego wyposażenie
Wyposażenie roweru gastronomicznego to najważniejsza sprawa, którą musi zająć się młody przedsiębiorca.
Jeżeli nasz rower gastronomiczny ma być rowerem do kawy, trzeba go zaopatrzyć w profesjonalny ekspres ciśnieniowy. Na stanie roweru powinniśmy mieć wszystkie niezbędne składniki – ziarna kawy, przyprawy i różne rodzaje mleka. Warto także podnieść swoje kwalifikacje i, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy, zainwestować w szkolenie baristyczne dla siebie i pracowników. Sprzęt to jedno, natomiast odpowiednie umiejętności grają bardzo ważną rolę w przygotowaniu aromatycznej kawy.
Zupełnie inaczej sprawa przedstawia się w przypadku, gdy nasz pojazd to rower do lodów. Dlaczego? Musimy go wyposażyć w niezbędne konserwatory do lodów, co zmieni cały jego wygląd i przeznaczenie. Foodbike oferuje konserwatory, które całe wykonane są odpornej blachy nierdzewnej. Są przystosowane do pracy nawet w bardzo ciężkich warunkach pogodowych, a przy okazji odznaczają się estetyką i niskim progiem awaryjności.
Własny biznes gastronomiczny to sztuka planowania. Jeżeli chcemy mieć wózek gastronomiczny, z którego będziemy serwować hot-dogi, to analogicznie musimy zaopatrzyć się w sprzęt najwyższej jakości, który umożliwi nam produkcję tego rodzaju jedzenia. Ważne jest to, aby inwestować mądrze i u sprawdzonych producentów, dzięki temu unikniemy zbędnych awarii w przyszłości.
Konserwacja sprzętu i bezpieczeństwo przy pracy: Foodbike
Co się dzieję, gdy sezon dobiega końca? Czy to czas, aby zwinąć cały biznes, zaparkować w magazynie lub garażu i zapomnieć o mobilnej gastronomii na cały rok?
Oczywiście, jest to pewien rodzaj rozwiązania, ale nie jedyny! Wózki i rowery gastronomiczne Foodbike są tworzone w przemyślany sposób, aby móc oferować bardziej korzystne rozwiązania. Właśnie dlatego cel, który przyświecał nam przy ich tworzeniu to modułowość. Dzięki zakupieniu modułów, możesz zmieniać profil swojego pojazdu gastronomicznego. Jak to wygląda? Załóżmy, że dotychczas miałeś rower do kawy – wyposażyłeś go w ekspres i wszystkie potrzebne moduły. Nadeszło jednak lato i kawa nie cieszy się zbytnią popularnością. Możemy wymienić moduły, zakupić konserwatory na lody i po prostu cieszyć się rowerem do lodów. W chłodniejszych porach roku naleśniki, kawa i gorąca czekolada sprawdzają się świetnie, natomiast umiejętność dostosowania się do warunków i potrzeb klientów to kolejna bardzo ważna cecha, którą musi posiadać przedsiębiorca w mobilnej gastronomii.