Jakie są rodzaje pojazdów gastronomicznych?
Od kilku lat w Polsce są popularne pojazdy gastronomiczne różnego typu. Gdziekolwiek się nie pojawiają, przyciągają uwagę swoim oryginalnym wyglądem. Ludzie bardzo chętnie korzystają z ich oferty, ponieważ nie wymaga to wchodzenia do lokalu i stania w długich kolejkach. Jedzenie oraz napoje sprzedawane prosto do ręki są najczęściej świeżo zrobione, a ich cena jest bardzo atrakcyjna.
Jakie modele można najczęściej spotkać na polskich drogach?
Pojazdy gastronomiczne kuszą klientów swoją oryginalnością. To zawsze ciekawa odmiana kupić jedzenie „na ulicy”, a nie wchodzić do sklepu czy restauracji. W dzisiejszym artykule przedstawimy najbardziej popularne mobilne punkty gastronomiczne, których większość znajduje się w ofercie Foodbike. Wyróżniamy:
Rower gastronomiczny
Rowery, znane też jako riksze gastronomiczne, to bardzo popularny wybór przedsiębiorców, którzy zaczynają swoją karierę w mobilnym biznesie. Jest to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie – rower o lekkiej konstrukcji i atrakcyjnym wyglądzie to wydatek rzędu ok. 30 tys. złotych.
Główną zaletą rowerów od Foodbike jest ich lekkość i ergonomiczny kształt. Bez trudu można się nimi przemieszczać i manewrować nawet w bardzo ciasnych uliczkach, mimo że składają się z wielu elementów. Wnętrza zabudowy chowają m. in. moduł gastronomiczny, instalację sanitarną i elektryczną. Kolejne urządzenia, które znajdują się w rowerze zależą już od właściciela i tego, co będzie chciał sprzedawać. Riksze najlepiej sprawdzają się, gdy serwujemy z nich produkty nie wymagające skomplikowanej obróbki termicznej, np. kawę, lody czy chłodne przekąski.
Wózek gastronomiczny
Bardzo często w Polsce można też spotkać wózki gastronomiczne. Mają one większe gabaryty niż rowery, a co za tym idzie, większą powierzchnię roboczą. Świetnie prezentują się na różnego rodzaju imprezach plenerowych i w parkach. Bardzo wygodnie sprzedaje się z nich lody i przygotowuje dania ponieważ można mieć do nich łatwy dostęp.
Wózki od Foodbike mogą być personalizowane graficznie. Istnieje także opcja wybrania sobie przodu wózka (kształty V, U lub Classic) oraz dodatkowego zadaszenia. Bardzo dbamy o to, aby każdy model wyróżniał się nie tylko świetną jakością, ale także wyglądem.
Piaggio Ape
Samochód typu Piaggio Ape sprawdza się w każdym miejscu i o każdej porze. Jego design, przywodzący na myśl Włochy, bardzo wyróżnia się na tle wszystkich innych dostępnych pojazdów. Piaggio od Foodbike to uroczo wyglądające, małe auta o obłych kształtach, które są dostosowane do mobilnej gastronomii.
Jako że jest to auto, nie trzeba męczyć się pedałując z miejsca na miejsce. Piaggio daje możliwość jazdy w dalsze trasy. Bezproblemowo można przewieźć nim całe potrzebne wyposażenie gastronomiczne.
Food truck
Food truck to najdroższa i najbardziej zaawansowana wersja pojazdu gastronomicznego. To od niego, wiele lat temu w Ameryce, rozpoczęła się idea sprzedawania jedzenia z auta.
Food truck to solidny samochód, który umożliwia dalsze podróże. W jego wnętrzu zmieszczą się różnego rodzaju urządzenia, ma też największą powierzchnię roboczą. Szczególnie często można spotkać go zobaczyć na festiwalach jedzenia i na dużych imprezach. Od lat ogromną popularnością cieszą się także specjalne wydarzenia, z okazji których food trucki zjeżdżają się w jedno miejsce, a ludzie mogą przychodzić i kosztować ich jedzenia.
Na jaki pojazd gastronomiczny się zdecydować?
Czy będzie to samochód, rower czy wózek – powinniśmy wybrać ten model, który będzie najbardziej pasował do naszej działalności i potrzeb. Na co szczególnie zwracać uwagę przy wyborze? Według nas szczególnie warto przeanalizować kwestie takie, jak:
- nasz budżet
- gabaryty pojazdu
- na jakim terenie chcemy parkować
- jakie jedzenie lub picie chcemy sprzedawać (i w jakich ilościach)
- jakiego wyposażenia potrzebujemy w naszym pojeździe
Oferta Foodbike – produkujemy pojazdy, które spotkasz w całej Polsce
Wybór pomiędzy pojazdami wcale nie jest taki prosty. Każdy model ma swoje niepowtarzalne zalety i każdy jest na swój sposób wyjątkowy. Rowery i wózki świetnie sprawdzają się w sezonie letnim. Food trucki są najwytrzymalsze, a obok Piaggio po prostu nie da się przejść obojętnie. Doskonale też wiemy, że przy podjęciu decyzji istotną rolę odgrywa cena – nie tylko pojazdu, ale także wyposażenia, dodatkowych funkcji czy serwisu.
Proces tworzenia jest więc szczególnie ważny, gdyż chcemy, by nasi klienci, gdy podejmą już decyzję, byli z niej stuprocentowo zadowoleni. W przypadku każdego modelu staramy się wykazać niebywałą starannością i kreatywnością. Tworzymy z najlepszych dostępnych materiałów, a naszym celem jest maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni roboczej, zachowanie ergonomii i niepowtarzalnego wyglądu. Te słowa może potwierdzić grono naszych zadowolonych klientów.
Nadal się wahasz? Skontaktuj się z nami! W Foodbike zawsze służymy radą, chętnie odpowiadamy na pytania, aby nasi klienci mogli poznać każdy, interesujący ich szczegół.